sobota 15. srpna 2009

Medellin 1 - mesto

Mela by se asi doplnit i zprava z prvni navstevy Medellinu, tentokrat pod zaminkou navstevy NATCa (narodni konference AIESEC). Jelikoz jsem uz strucne o Medellinu psal v predchozim clanku, zde se budeme venovat podrobneji vecem, ktere onde chybely.
(Medellin, pohled od Biblioteca de Espana ve ctvrti Santo Domingo)
Urcite kouzlo teto aglomerace spociva v tom, ze se nachazi v udoli, jimz proteka stejnojmenna reka, na rozdil napr. od Prahy je toto udoli miskoviteho konvexniho tvaru. Proto mesto, ac ma cca 3 miliony obyvatel, pusobi prehlednym, kompaktnim dojmem. Smerem od centralnich oblasti, nachazejicich se v udoli, splhaji do kopcu chudsi a chudsi ctvrti, nedosahuji vsak hrebenu a tak to pusobi spise malebne nez klaustrofobne. Vyssi nadmorska vyska pad dodava prijemne klima a pruzracnejsi vzduch coz celkove vyvolava dojem zdravi.(Medellin, Zona Rosa - pohled od Itaqui)(zde pohled z metra)
Misty to vypada az idylicky, a pripomina napr. Denver ci Salt Lake City.

Mesto se dale jak uz bylo receno vyznacuje podporou kultury a vzdelani a take duslednemu PR, kde je systematicky podporovan pozitivni vztah obcanu k mestu formou ruznych akci a kampani - to by se mohli leckde inspirovat, ze.(zde napr. vidime reklamu na Medellin, umistenou v metru - kampan "Mesto pro moje deti")
V cetralni casti mesta na obou stranach od historickeho centra nalezneme radu modernich, kvalitne resenych budov a verejnych prostor. Napr. nize "Park prani" (Parque de los Deseos), kde se odehrava rada kulturnich aktivit. A ktery se nachazi v blizkosti stanice metra Universitaria ...... a v blizkosti dalsich kulturne rekreacnich center (i bez Fucika), jako je jiz zminena Botanicka zahrada, zabavni parky a "Parque Explorer",(Parque Explorer ze stanice metra Universitaria)
...ktery Vas interaktivne zasveti do taju ruznych ved a mj. disponuje kinem Imax.

Na opacne strane od centra se zase nachazi klastr modernich prostor od "Parku svetel" (kde byla Global Village), az k rece k "Parku odpocinutych nohou".
(Park svetel, vpravo knihovna)(velmi moderni interier knihovny)(podvecer blizko odpocinutych noh)(tamtez)
Ovsem nejen modernimi prostory ziv je clovek. Centrum sice trpi typickymi jihoamerickymi problemy - koncentrace podezrelych individui, tak trochu chaos, nekter budovy upadaji) a celkove se nese v duchu pocatku dvacateho stoleti - pamatky styl art deco - ale i zde najdeme zajimave veci, jako napr. oblast kolem "Boterova namesti" s muzeem umeni (viz. nize)...(Plaza Botero, v pozadi Muzeo de Antioquia)... anebo prekvapive nakupni centrum patrne z prvni poloviny dvacateho stoleti...(exterier)(interier)... anebo puvodni Hlavni Nadrazi Antiochijske drahy, ktera uz sice nefunguje, jejiz kolejiste nicmene sleduje nejdelsi trasa metra.

Žádné komentáře:

Okomentovat