neděle 23. srpna 2009

politkino - Luis Carlos Galán



Ve středu večer cestou domů, zahybaje kolem rohu, zaslechl jsem zvuk, který připomínal sovětské budovatelské písně, a vycházel z nedalekého náměstíčka. Jako slovana mne to zaujalo a šel jsem se tam tedy podívat,

abych se vzápětí ocitl na akci liberální strany. Znělka skutečně navozovala dojem, že bude mít přednášku vzkříšený Mičurin, avšak bližší ohledání ozřejmilo, že slova jsou ve Španělštině a týkají se Kolumbie. Dobře.

Náměstíčko se s oblibou propůjčuje všemožným akcím a kratochvílím, včetně skákací akce v podobě olbřímího nafukovacího kocoura jenž je zde někdy instalován dětem. Tentokrát však šlo o promítání filmu. Před vraty kostela zavěšeno plátno, na náměstíčku plastové židličky, reproduktory, a o portál opřen obraz umučeného vůdce jako Sv. Václav v Boleslavi.

Po krátké přednášce člena magistrátu jsme zhlédli dokumentární snímek - a tak jsem měl dvě hodiny Španělštiny, historie a politologie. Nicméně dlužno říci že jak snímek, tak vůdce byli zajímaví.

L.C. Galán byl - alespoň tedy dle snímku - jedním z politiků státnického ražení. Začínal jako absolvent práva a žurnalista významného deníku aby se posléze dostal do politiky, stal ministrem školství a prezidentským kandidátem. Jeho význam - a důvod toho, proč se stal takovým jako mučenníkem liberální strany - bylo jeho vytrvalé tažení proti typicky jihoamerickým nešvarům klientelismu, neprůhlednosti a korupce v politice (a notná dávka charismatu). V tom směru představoval nový prvek a na této základně také získával politickou podporu a to zejména přímo od voličů mezi něž často vycházel. Nutno si přiznat, že v takových šedesátých sedmdesátých letech politika probíhala asi poněkud ve stylu "banana republic", tj. klika bohatých a mocných rodin s vazbami na politiku a podporou armády plus masa obyvatel, kteří do toho "neměli moc oc kecat".

Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let byla Galánova skupina "Nový liberalismus" první, kdo začal systematicky upozornovat na nebezpečí rostoucí moci drogových kartelů a jejich infiltraci do politiky. Udajne se znascne zasadil i o to aby Escobar nemohl vstoupit do oficialnich politickych struktur. Jeho dva blizci spolupracovnici, kteri byli s tazenim proti kartelum spojeni, byli zastreleni jeste pred Galanem. Galanuv pohreb se zmenil v masovou demonstraci se statisicovou
ucasti...

http://en.wikipedia.org/wiki/Luis_Carlos_Gal%C3%A1n

Žádné komentáře:

Okomentovat