úterý 7. dubna 2009

7.4. 09 jak se mám o dovolené

Copak asi dělám o dovolené? Mimochodem, ano, díky Velikonocům mám celý týden placeného volna, jupi, jupi jé (Kolumbie je na předním místě celosvětově v počtu kalendářních svátků).

Vzhledem k převažující chuti a finančním ohledům si užívám volno za humny. Přiznávám, že jsem ještě ani neprochodil staré centrum. A tak využívám dní klidu abych si vyzkoušel jaké to je v Cartageně v centru přes den.


V pondělí jsem zašel do knihovny, která mne velmi mile překvapila - zkrátka dobrý knihovnický standard a klimatizace, klidné, příjemné místo. Za vstup se neplatí, za šatnu také ne. Hledal jsem sice konkrétní titul a ten mají jen v Bogotě, ale při brouzdání mne hned upoutala série o španělské lidové architektuře, tak jsem se ji jal studovat věda, že doma na ni sotva narazím... a jejich lidový sloh se mi docela líbí.

Takže jsem prošel asi půlku, samozřemě španělsky jsem si přečetl leda kus úvodu jinak bych tu byl sto let a jednu zimu. Série vyšla v sedmdesátých letech jako výsledek delšího sběru materiálu studenty architektury a architekty... fotodokumentace je černobílá, přelom šedesátých a sedmdesátých let. V úvodu činí závěry podobné těm v mé milované knize "Dwellings: the house across the world". Dále se potvrdilo, že určitý typ okna, pozorovatelný i zde, je španělský import vzorce ovlivněného architekturou maurskou - takové to zažaluziované kukadlo.

Dále jsem si prošel knihu o karibsko-kolumbijském umění a pořídil fotky některých děl. Posléze jsme si dali sraz s ostatními AIESECáři na zmrzlinu.


Také tu byli na návštěvě stážisté z Medellínu, původem z Brazílie, zvlášť v neděli večer jsme dobře pohovořili tady na tom našem náměstí - takže trochu pohledu z jiné jihoamerické země - je to zajímavé, tam mají prý dost státní socialismus, např. stát i staví domy a podobně.

V úterý, tedy dnes, jsem ráno šel nakoupit, a po obědě jsme šli na pláž až cca do čtyř... pronajímá se tam stínek a už tam máme svého černouška, dává dobrou cenu a má levnou limonádu. Zde probíhalo slunění a četba.


No a po návratu trocha detektivní práce. V detailu jedné fotky z knihy o španělské lidové je vozidlo které mne zaujalo - evidentně starý fiátek 600 ale čtyřdveřový. Po rozsáhlém pátrání jsem dohledal, že se fiátek vyráběl v licenci SEATu a že toto je skutečně čtyřdveřový SEAT 800 (http://www.seat800.net/) odvozený od šestistovky - viz. obrázky... - ale s motorem 756ccm/ 29hp.

Žádné komentáře:

Okomentovat