sobota 11. dubna 2009

Trocha té gastronomie

Tak už se mi nahromadilo sdostatek fotografií, aby se dalo napsat něco málo o tom, co si tu asi tak můžeme dát k jídlu. Jelikož z nás plat nečiní zrovna vymetače restaurací, spíše tu najdeme některé hojněji zastoupené druhy rychlého občerstvení. A navíc, místní, oblíbená a velmi delikátní smažená ryba!

Ryba je jednoduše smažená v oleji a posolená - opravdová delikatesa. Důležité je zřejmě rybJako příloha arroz de coco (rýže s čímsi kokosovým) a trocha smaženého banánu, zeleninový "salát". Cena bratru 9 - 15 tis. pesos.

Jako další se nám představí oblíbené pouliční jídlo: Arepa con queso (kukuřičná placka se sýrem). Připravuje se na výše zobrazených vozíčcích. Na flattop grillu se opeče-osmaží na másle. Do rozříznutí vprostřed se následně namaže trocha másla a nasype strouhaný tvrdý bílý sýr. Chutné, a relativně i zdravé jídlo. Typická cena cca 1200,- pesos.


Další bohatě zastoupenou skupinou (zejména zde na pobřeží) jsou "fritos". Ano, tušíte-li souvislost s "pommes frites" je to správně. "Fritos" je cosi smaženého. Může to být však ledasco. Základem zpravidla bývá těsto z bílé či žluté kukuřičné mouky. V něm pak je zapouzdřeno volské oko (Arepa con huevo), masové směsi různých druhů a tak podobně. Je to velmi nezdravé, relativně chutné (podle typu) a ceny se pohybují od 500 pesos výše.

Dále tu máme skupinu uzeninových rychlých jídel. Můžeme si dál ledasco od hot-dogů (doslovně překládaných jako "perro caliente"), špízů "picada"(nezkoušel jsem), klobásek a podobně. Na následující fotce ale vidíte "pikádu" v podobě bez špejle, vše se smíchalo a opeklo na flattop grillu - uzenina, sýr atd. Následně se pokrm posypal smaženými bramborovými lupínky (dávají se i na hot dog). Jako příloha "bojo" = knedlík, ale studený, z kukuřičné mouky. Prodává se zabalen v jakémsi listu, až si jeden myslí že je to jakýsi chlebovník, není tomu tak, je to těsto. Existuje opět řada druhů včetně "kokosové" varianty.


Na fotce výše je kromě pikády také přírodní, čerstvý džus. Mají je leckde v ceně od 2000 pesos. Zde vidíme džus z maracuji, což je nápoj velmi chutný, sladkokyselý, ještě lepší je ale v kombinaci s banánem. Na výběr je řada exotického i neexotického ovoce, vše se zmixuje s vodou či mlékem a následně přecedí. Pochoutka.

To nás přivádí k dalšímu nápoji, jímž je pivo. Velmi populární značkou je Aquila (orel), značka má rozsáhlé promo. Dalšími druhy jsou např. Costenita, Club Colombia atd. Pivo stojí cca 1200 (Supermarket) až 3000 (pouliční prodavač na dobrém místě) pesos. A samozřejmě je to míň než půl litru...

Mezi pouličním občerstvením však nenajdeme jen věci vydatné a smažené. Nabízí se také řada ovoce, zejména v podobě posolené, popepřené a pokapané citronem. Nevím, nakolik se tento zvyk vyvinul z hygienických důvodů, faktem ale je že je to kupodivu dobré. Zejména nalezneme nakrájené mango, popř. zelené švestky. Mango stojí cca 1000 pesos (viz obrázek).

to be continued...

Žádné komentáře:

Okomentovat