neděle 15. února 2009

7.2. sobota - nová praktikantka

Hrozbě učitelského soustředění jsme unikli, takže den pro sebe až na míting AIESECu od 3 a poté vítání Oksany na letišti.

Odpolední sraz byl dosti volný, zůčastnili jsme se jen plánování multikulti. Následovala vyjížďka k zátoce, kde se dá zevlovat na břehu a pozorovat lodě a pelikány. Je to vedle námořnického klubu, takže po chvíli, kdy se všichni přepli do rychlé španělštiny a přestal jsem rozumět i to málo, jsem se tam šel podívat.

Následně jsme se občerstvili a jeli čekat na letiště kde let měl 2 hodiny zpoždění. Takže jsme tam seděli a klábosili, než dorazila Oksana, na kterou tu ale čekal místní přítel z obce Turbaco. Oksana prý nebyla mimo Ukrajinu, i ukázalo se, že přítel tam pět let žil (idea Kolumbijce vrhajícího se na Ukrajinu mne dost překvapila, aleukázalo se že tam dělal PhD v chemii). S přítelem Oksana odfrčela do Turbaca kde míní žít celou dobu tak ji asi moc neuvidíme, a my jsme taky odfrčeli, unavení, domů.

NOVÉ POZNATKY
Během konverzace na letišti jsem se ale dozvěděl zajímavé detaily o místním životě, takže stručně:

1) Mimo města tu prý stále přetrvává vzorec chudí lidé = hodně dětí. V těchto případech je vzdělání nulové. Pracuje jen muž, žena se doma stará o početné potomstvo. Muž po týdenní práci většinu výplaty propije s přáteli. U rozpadlých domků chudých čtvrtí prý můžeme o víkendech pozorovat ohromné soundsystémy. U nich muži sedí, hrají domino, popíjejí pivo a další alkohol. Tak uteče víkend.
2) Ještě v generaci prarodičů našich vrstevníků rodiny běžně měly i přes deset dětí.
3) Tento vzorec je ovšem typický zejména pro Karibskou oblast (podnebí).
4) Co se týče autobusů, zde jsou informace od místních: Autobus koupí firma, ta jej ovšem svěří řidiči, který si jej může „personalizovat“ jak chce. Odtud tedy bohatá výzdoba. Navíc mají autobusy často také jména. Dále je zajímavé sledovat boj o zákazníky. Na stejných trasách totiž pasažéry posbírá ten autobus, který projíždí první, nebo je u kraje vozovky, takže se autobusy navzájem předjíždějí, blokují, kličkují a vytlačují. Za řidšího provozu se to děje celkem v rychlosti. Jízdu brzda-plyn doprovází odfukování pneumatických brzdových systémů při každém brždění.
6) členy AIESEC byli i Bill Clinton a George Bush

Žádné komentáře:

Okomentovat