úterý 24. února 2009

Urbanismus Cartageny


No, s postupujícím časem si člověk uvědomuje jak složité je střílet zobecňující soudy od boku. Navsteva Barranquilly take ukazala, ze neni mesto jako mesto (vice v jinem prispevku). Nicmene o Kartagene lze rici toto.

Mesto se sestava z nekolika centralnich, historickych casti a z rady homogenne rozlezlych novejsich ctvrti. Mezi stare kolonialni ctvrti patri zejmena El Centro, Manga a asi take Pie de Popa. Kartagenu si lze prohlednout na google earth, nebo take zde: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=792934

El Centro je nejstarsi, hradbami obehnanou casti plnou kolonialni architektury starych kosteliku, namesticek atd. Jeste se s nim bratri Getsemani, kde budu bydlet. Manga je prilehly ostruvek, asi nejpeknejsi rezidentni ctvrt, rovnez s priklady kolonialnich domu. Pak tu mame Boca Grande, coz je tahly vybezek pevniny do oceanu castecne chranici zatoku kam priplouvaji lode a jachty. Boca se vyznacuje koncentraci plazi a hotelu a jako v jedine v ni prevladaji vyskove budovy (tj. cca 4 - 15 pater). Konecne Pie do Popa je ctvrt blizko Mangy a Centra na upati vyrazneho pahorku, na jehoz vrcholu lze nalezt stary klaster.

Zbytek Kartageny vznikl zrejme v 20. stoleti prudkou a chaotickou urbanizaci a to jednak podle Mangy smerem na Terneru a Turbaco (osou zde je arterie hlavni avenidy, po niz jezdim do prace) a jednak po pobrezi za pahorek Pie de Popa... timto smerem je letiste a za pahorkem a letistem nejhosri slumy.

Od oka soude byla urbanizace dosti chaoticka, tudiz lze tyto oblasti charakterizovat jako homogenni sit nahustenych bloku a skrumazi rodinnych domku (prizemnich ci patrovych) na jakz takz pravouhle sachovnicove siti. Semtam maly cinzacek "Edificio" popr. uzavrena komunita domku "Urbanizacion" (to jsou ty lepsi adresy). Sem tam prasny placek ci uliska, nejaky strom, melky kanal odvadejici destovou vodu, skola ci skolni hriste, tovarnicka. Malych dilnicek, obchudku a stanku nepocitane.

V tomto svevolne rostlem podrostu vsak jako lokalni krystaly radu truni nakupni centra s hlidaci a pekne upravenym okolim, k nimz casto zrejme patri take sada nadstandardnich cinzaku.

Ve srovnani s Barranquillou vyvoj Kartageny asi nemyslel na dostatek kapacitnich komunikaci, slovutna hlavni avenida je ctyr az sestiproudova, ostatni vetsi tahy by clovek spocital velmi rychle... V dusledku toho se dnes Kartagena potyka s dopravnimi zacpami.

Smerem k okrajum jsou ctvrte bidnejsi a bidnejsi. Do centra naopak domy honosnejsi. Zrejme umerne tomu jak dlouho v nich jejich majitele zili, jak se zmohli a domy zvelebili. Okrajove slumy pry vznikaji migraci obyvatel z oblasti suzovanych guerrilovou valkou. Cestou podel pobrezi do Barranquilly jsme opravdu videli oblast chatrci, vybudovanych v jakemsi mokradu z vetvi a vselijakych evidentne nalezenych materialu, patrne bez legalnich vztahu k pozemkum... Vlada pry ma projekty na asanaci techto oblasti a lepsi ubytovani jejich obyvatel.

Žádné komentáře:

Okomentovat