čtvrtek 5. února 2009

KOLUMBIJSKÉ IT

Dnešní návštěva u univerzitních správců IT mi přinesla řadu zajímavých informací a dojmů.

Především celkový kontrast moderních technologií s jejich okolím je daleko větší než u nás. Zatímco Evropa prožila postupný industriální vývoj, jehož všechny epochy měnily tvář našeho prostředí, zde do nepříliš průmyslové země vtrhla IT revoluce s nebývalou silou.

Zdá se, že všechna energie, která je u nás věnována údržbě již existujících starších technických infrastruktur, je zde vržena do této nejmodernější vrstvy. Díky tomu vybavení informačními technologiemi je zde kolikrát na lepší úrovni než např. na pražské ČVUT (pokud se pamatuji).

Kampusy se bezdrátovými přípojnými místy doslova hemží, a dokonce např. i ve podezdívce plotu ohraničujícího kampus v Manze lze nalézt zásuvky, z nichž studenti napájejí své laptopy (co na tom, že naopak zase tu a tam vypadne veškerá elektřina:). Také centrum IT na univerzitě je vybaveno moderní technologií.

Zájem o tyto technologie je tu enormní, jelikož zdělání v této oblasti patrně poskytuje velké přísliby do budoucna. Ovšem zájem studentů je nadto i spontánní, např. jakékoli hodiny v počítačových učebnách patří prý k nejoblíbenějším. Také místní ITs se podílejí na programování modulů pro univerzitu a jejich výstupy bych laicky označil za dost povedené, alespoň co se logiky a grafického zpracování týče. Mimo to se dosti samozřejmě očekává, že se část výuky odehrává touto formou.

Dále bych vyzdvihl trend, který se mi zdá být ve zdejších poměrech zcela logický a velmi pragmatický. Jde o důslednou a koncepční orientaci na nezpoplatněný software. Nejen, že IT středisko pracuje, a zdá se úspěšně, na bázi linuxu. Kromě toho, a to je asi to hlavní, nabízí rovněž ucelené kurzy, nabízející osvojení určitých dovedností (development, grafika) právě výhradně v prostředí nezpoplatněných programů. Myslím, že pro zemi, která je globálně poněkud znevýhodněna, je to ta nejlepší možná orientace, a v zásadě se jedná o naplnění původní filosofie internetu coby zdroje snadno dostupných informací pro všechny.

I my Češi bychom se tu možná měli co přiučit.

Žádné komentáře:

Okomentovat