úterý 24. února 2009

Esteticke vnimani a tropicke podnebi

Teprve pri pobytu zde jsem si dostatecne uvedomil, nakolik je nase vedomi a vnimani zavisle na prostredi v nemz se utvari. Ukazuje se totiz, ze se mi zdaji byt peknymi barvy a kombinace barev, ktere bych v Cechach povazoval za nepekne.

Zda se, ze tento posun vnimani je zpusoben rozdilem v kilmatu. Asi tak, jako v nemocnicich zamerne vladnou barvy tlumive a uklidnujici, take zdejsi horko si zada svou dan. Nejen telesno se na tom podili. Svuj vyznam ma asi i uhel dopadu slunecniho svetla na rovniku, a do jiste miry nutnost lidskych staveb esteticky souznit s okolni vegetaci. Svetlo, alespon v tomto obdobi, bych prirovnal k pozdnim odpolednim babiho leta u nas. Jeho teplota a intenzita samozrejme ovlivnuji i to jak se jevi barvy.

Ve vysledku pak barvy, ktere bych u nas povazoval za vyblitiny nebo brcalovky se u zde jevi jako nanejvys prijemne a osvezujici odstiny. Take nedostatek bahen a destu a posmourneho pocasi vubec umoznuje na stavbach i automobilech obstat barvam, ktere by u nas brzy byly usmourane a umatlane, nepekne zacakane odstrikujicim destem. Diky tomu zde hojne zari jasne, pastelove barvy, z nichz by byl jiste treba takovy Van Gogh nadsen. Rovnez lze zaznamenat ostre kontrasty svetlo / stin.

Horke a prasne klima (navzdory vzdusne vlhkosti) pusobi ze i bida a chudoba jsou nanejvys zaprasene a nikoliv zatuchle hnilobne mokvave jak se tomu deje v nasich sirkach (uz na Sv.Martinu jsem si vsiml nizsi miry odpudivosti bezdomovcu, kteri jsou vetrem pekne vyfoukani od vsech neprijemnych oderu, ktere se navic v lehkem odevu mene hromadi:). A tot asi vse...

Žádné komentáře:

Okomentovat