pátek 29. května 2009

optimalizace lékáren


Jen tak krátce, při opětovné návštěvě lékárny (klimatizace kosí) jsem si povšiml něčeho zajímavého.

Každý gramotný Čech, nežije-li v poustevně, musel zaznamenat již déle než rok se táhnoucí pranice stran poplatků u lékaře a v lékárnách. Co na to Kolumbie?

Také zde se platí - u lékaře i u lékárníka (jde-li o lék na předpis) 2000 pesos, to je asi 20 korun. Jistě by ale leckdo namítl, že tuto zemi si my, Češi, za příklad brát nemůžeme. Může být.

Je tu ale něco, z čeho si příklad rozhodně brát můžeme, a co by v kontrastu s českou zdravotnickou praxí jistě přineslo slušné agregované úspory. Pokud totiž jde o šetření a nakládání s omezenými zdroji, tak v tom ohledu by nám Kolumbijci mohli jezdit dělat školení.

Je to jednoduché jako facka: kolumbijský lékárník si totiž přečte recept, a následně nám vydá PŘESNÝ počet pilulek, které v případě potřeby z platíčka odstříhne.

Oproti tomu česká praxe bývá taková, že se nám dostane celých balení. Co se tedy děje s těmi nespotřebovanými léky? Ano, tu a tam se tam píše, že se nespotřebovaný lék má vrátit lékaři... ruku na srdce, vy to děláte? Já tedy ne, a opravdu, že bych si jen tak zaskočil v době chřipkové epidemie posedět s marody v čekárně, abych vrátil pět brufenů a čtyři peniciliny... myslím, že ne.

Koneckonců co s takovými recyklovanými léky, co už někdo doma polil čajem a oprašoval posmrkaným kapesníkem - vy byste je snad chtěli? 'tak tady si vemte B-komplex po paní Vonáskové' hm, tudy cesta taky nevede, že.

Takže, ruku na srdce, přiznejme si, že tyto léky pak končí v domácí lékárně, odkud se ty běžné spotřebují a ty exotičtější (a mnohdy dražší) tam vyčkávají na konec své trvanlivosti, načež se vyhodí.

Co to stojí a kdo to platí? Stojí to jistě mnoho, protože se spotřebuje jen takových odhaduji 70% zaplacených léků. 30% se vyhodí, přičemž v tu chvíli by mohly někomu pomoct vlastně už zadarmo. Platí to zdravotní pojišťovny a tím pádem částečně i my všichni prostřednictvím daní atp. Nám by to tedy vadit mohlo.

Farmaceutickým firmám to pochopitelně nevadí, protože de facto takto mají vyšší obrat než odpovídá reálné poptávce.

Tudíž, opravdu se nemáme od Kolumbie co učit? A který politik bude tvrdit, že co funguje v Kolumbii, Česká republika zavést nedovede?

Žádné komentáře:

Okomentovat