pondělí 2. března 2009

2.3. Bydleni v Getsemani

Tak abych to trochu shrnul, hromadi se prvni poznatky z bydleni v Getsemani. Do centra je to vazne kousek, slavny salsa br "Havana" je jen o dva bloky dal. Doprava do prace je lepsi nez bych cekal, v zasade se tam dostanu asi za hodinu a pet minut, v autobuse sedim celou dobu.

Samotne Getsemani je nejstarsi, ci jedna z nejstarsich (prijde na to koho se ptate) ctvrti a je obklopene mestskymi hradbami. Vzdy ale bylo chudsi nez "El centro" - mam za to ze Getsemani je mist nekde v Jeruzaleme a hovori se o nem v bibli. Disponuje ulickami, ktere maji jmena a ta maji svou historii, bohuzel ovsem vetsinou nerozumim domaci kdyz mi ty histrie vyklada:)

Nicmene, moderni historie Getsemani behem nekolika poslednich let se napadne podoba treba Zizkovu. Usmudlana chuda ctvrt se nahle stala zajimavou diky sve vyhodne poloze, tudiz se meyi starymi spelunkami objevily hostely a hotely, lze tu potkat mnoho gringos batuzkaru, rovnez je tu spousta policajtu, kteri to vse hlidaji. Tudiz dnes je to tu koser, pokud pozde v noci nebrousite odlehlou ulickou. Je ale pravda ze jeste pred nekolika, cca peti lety melo Getsemani povest neprilis bezpecneho mista.

Dostupnost okolnich atrakci je vskutku dobra, i na Boca Grande jsem dosel bez problemu pesky, vsude bezpecno, vojaci... Centrum za 10 minut chuze. Ovsem rubem tohoto stavu je vyssi koncentrace lidi, kteri se na turistech prizivuji, zejmena vselijakych "myfriendu". Vcera, kdyz jsem si sel nakoupit, jsem potkal hned tri, prvni mi strcil vizitku nejakeho hostelu, druhy, velmi vtipny, tvrdil ze se zname z autobusu a pak rekl ze jako "ma vsechno" (leda rozum asi ne), dalsi bylo usmudlane dite ktere chtelo drobne ktere jsem ovsem nemel.

Bohuzel, tito lide skryvaji sve zistne umysly pod rouskou pratelskosti, cimz take zasevaji neduveru k jinym, skutecne pratelskym domorodcum. Take vas vice zdrzi nez se dostanou "down to bussiness". Pomaha rict ze tu pracuju a nejsem turista.

Ovsem jinak je centralni poloha vyhodou a bydli se mi take dobre, kdyz jsem trochu privykl a zabydlel se, a je to tu take vice autenticke, protoze v Getsemani stale nalezneme dostatek puvodnich obyvatel po vecerech posedavajicich pred svymi skromnymi pribytky:)

Žádné komentáře:

Okomentovat