čtvrtek 26. března 2009

pohled studentu na bezpecnostni situaci


Ocituji tu nejake ukazky z domacich ukolu... zadani bylo napiste dopis popisujici nejaky mistni problem a vyzyvajici k reseni redaktorovi mistnich novin.

Edgar: "the problem that we have in the city is about security. We cant walk in the city because somewhere or someone will approach us and say... "give me all your money or your cellphone"... they are everywhere and cops look all that stuff and they do nothing."
Diana: "people can´t leave the streets at night for fear that there was always someone on a motorcycle approaching us and rob us or worst kill us."

To mi take pripomelo situaci, kdy jsme se vraceli v noci (cca 8 lidi) z oslavy narozenin v celkem dobre ale v noci samozrejme puste ctvrti, a okolo jezdili sem a tam nejaci dva kluci na motorce. A vsichni zacali byt viditelne nervozni, atd. atd. Nic se nestalo, nicmene toto je zrejme jeden z nejbeznejsich scenaru prepadeni, protoze jsem to uz slysel nekolikrat. A opet se vynoruje tema "motorova vozidla a kriminalita" - zatimco v Americe to tradicne jsou spis auta, zde jsou to motorky - at tak ci tak, takticka vyhoda rychleho "najezdu" a stejne rychleho opusteni sceny je stejna. Motorky jsou asi vuci neozbrojenym pesim jeste lepsi nez auta.

Nutno ovsem dodat ze se to tyka tech ctvrti, kam bily smrtelnik nechodi... Naopak se ale ukazuje ze se to zdaleka netyka jen cizincu. Jedna studentka napsala, ze jsou vlastne Cartageny dve. Jedna pekna, ta turisticka, a pak to okolo, mesto plne chudych lidi mnohdy v zoufale situaci. A tak to asi je.

Žádné komentáře:

Okomentovat