neděle 29. března 2009

28.3. Fotbaloví fanoušci aneb TV na střeše


Včera po schůzi (nebo zní lépe meetingu?:) AIESEC jsme se nějak volky nevoly ocitli u jednoho kluka (Andrese) doma. Včera byl totiž velký den! Kolumbie hrála zápas proti Bolívii!

A fotbal, přátelé, je tady věc veřejná. Fandí většina národa. Opět se vybavuje poučka o starších vývojových fázích kultury, že, vzpomeňme "Muže v ofsajdu" například. Nicméně, ve výsledku se velká část AIESEC odebrala milý zápas sledovat.

Nebyl jsem tímto vývojem nijak nadšen, protože zaprvé fotbal moc nesleduji ani u nás, a za druhé jsem se dostali do míst odkud to bylo domů daleko, takže vyhlídky sebrat se a jít domů byly mizivé (nebo nákladné). Ovšem názor jsem si vylepšil poté, co jsem zjistil, kde že budeme tento zápas sledovat. Sledovali jsme jej totiž na střeše:)

A NYNI KRATKY ARCHITEKTONICKY EXKURZ
Podobně jako v slunném Řecku i tady se setkáme s takovými těmi rozestavěnými ale používanými domy. Teplé počasí totiž "netlači" na uzavření stavby, a tak se často dodělá jedno patro a tam se bydlí, zatímco o poschodí výš ještě trčí armatury z torz betonových sloupů.

A nejinak tomu bylo i v domě Andresových rodičů. Rodiče mají nějakou dopravní firmu, takže přízemí domu tvořily garáže. V prvním patře se nacházel velmi pěkný byt rodičů (balkonky s integrovanými květníky atd...). Ovšem my jsme šli o patro výš kde čeká na stavební konjunkturu další patro. Schody náhle byly v provedení holý beton, kbelíky, dráty atd. Zastřešení shodiště typu latě a nim přidrátován a zatížen vlnitý plech.

Na střeše - budoucí podlaze - v jednom růžku vystavěn takový domeček i s příslušenstvím, hezký, takový malý penthouse - Andresův pokoj. Zbytek podlaží budoucí staveniště dočasně upravené jako svého druhu terasa. Sloupy železobetonového skeletu vytažené až do úrovně budoucí střechy, čouhající armatury, v jiném rohu kůlnička, nádrž na vodu... Mezi sloupy natažený drát s žárovkami - osvětlení.
(KONEC EXKURZU)

A tady pod širým nebem, přátelé, stála na nočním stolku vytažená televize a proti ní "hlediště" plastových zahradních židliček. To se mi ovšem líbilo, neboť jsem si vzpomněl na co? Neboť jsem si vzpomněl na "Slavnosti sněženek". Tam je postava člověka, který tamžije v chatě, a také se venku pod stromem kouká na televizi. Kromě toho hraje na hoboj, pije dvacetiletou whisky a nalévá jí kozám, které pak vyváží na pastvu americkým bourákem. Tak takhle, přátelé, bych si představoval "život na odpočinku".

No vypili jsme nějaké pivo a Kolumbie vyhrála 2:0 takže vše dobře dopadlo...

Žádné komentáře:

Okomentovat